Wat is het probleem?

Een stuk plastic in zee veroorzaakt problemen. En dat blijft het nog eeuwenlang doen. Daar hebben zeeschildpadden last van. Waarom? Dat lees je hier.

 

Verslikt

Zeeschildpadden kunnen onder water goed zien. Toch maken ze wel eens een vergissing. Dan zien ze een stuk plastic aan voor iets eetbaars. Vooral de soorten die kwallen eten, want onder water lijkt een plastic zakje daar veel op. Voor ze het doorhebben is het ingeslikt. En als het te groot is, raakt hun darm verstopt waardoor ze ziek worden of zelfs dood gaan.

Verstrikt

Veel visnetten zijn van plastic touw. Oude netten blijven jarenlang onder water zweven. Een zeeschildpad die erin verstrikt raakt zal verdrinken. De plastic ringen waarmee zes drankblikjes aan elkaar zitten veroorzaken ook veel leed. Bijvoorbeeld als een zeeschildpad met een flipper of zijn kop in zo’n ring terechtkomt. Dat krijgt hij dan nooit meer los.

Gestrand

Veel afval uit zee spoelt uiteindelijk aan. Maar op het strand is het probleem nog niet over. Als jonge zeeschildpadjes ’s nachts naar de zee kruipen, kunnen ze in een plastic visdraad verstrikt raken. Of in een plastic beker belanden. Zeeschildpadjes die de volgende ochtend nog niet in zee zijn, worden door vogels opgegeten.

Plastic Bende

SLUIT JE AAN BIJ DE PLASTIC BENDE

Kom in actie
Plastic Bende

Bevrijd de zeeschildpad van plastic!